Haren og påskeægget

De fleste ved godt, at påske handler om kristendommen og Jesus – og at der er mange helligdage.
Men hvordan hænger påsketraditioner sammen med påskeæg, en hare og gækkebreve?

Der er mange påsketraditioner. Der er påskefrokost, gule kyllinger, gækkebreve, påskeharer og påskeæg. Men hvorfor kommer en hare med æg, og hvorfor skriver man gåder på et brev for at få chokolade?

Ægget har mange symbolske betydninger i kristendommen og i forbindelse med påsken. Det er blandt andet et tegn på frugtbarhed og forår. Grundet at man dengang havde faste under påsken, spiste man ikke æg i den periode før påsken var ovre. Derfor var der mulighed for at dekorere æggene og give dem til hinanden.
Men hvordan kommer haren så ind i billedet? Oprindeligt kommer idéen om påskeharen fra Holland og Tyskland i 1700-tallet. Der er meget spekulation om præcis, hvorfor den tradition opstod.
Man mener dog, at det skyldes, at haren er et symbol på frugtbarhed og nyt liv, grundet dens evne til at føde et stort kuld killinger. Derved hører ægget og påskeharen sammen, i forhold til den symbolik de begge har. Derfor kommer haren med påskeæg – som senere hen udviklede sig til chokoladeæg, som vi kender og elsker i dag.

Påskeæg og traditioner

Påskeæg fås i mange afskygninger i dag og ofte er det chokoladeæg der hitter hos børnene. Påskeæg af chokolade, af marcipan og pyntet med de fineste påskekyllinger, påskelam, forårsblomster og forårsfarver. Men påskeæg var ellers oprindeligt rigtige æg, farvet i alle mulige spraglede kulører og ofte smukt dekoreret. Der er mange traditioner omkring påskeæggene og ifølge kristendommen, symboliserer æggene Jesu opstandelse, og er et sikkert tegn på forår. I gamle dage pyntede kvinderne deres æg til påske og bar dem i en smuk kurv til kirken, for velsignelse af æggene.

Børnene gik så fra gård til gård og tiggede æg, til at lege med i helligdagene, mens de sang en særlig påskesang:

Else-Belse-Bibelskæg,

jeg går omkring og synger for æg;

og synger jeg mer´,

så får jeg fler´,

jeg får vel et par påskeæg